Ždiar je odvodený od goralského slova "Zor" - jasnej hviezdy, ktorá v noci svietila cez jediné okno drevenice jedného z uhliarov v Širokej doline. Podľa ústnej tradície sa prví osadníci usadili práve v Bachledovej doline a nové osady vznikli na Antošovskom vrchu, v Pavlovskej doline, Blaščackej doline, Bartušovskej doline a na Slodičovskom vrchu. Chotár sa v týchto lazových osadách rozdelil na rovnaké diely tzv. zárubky podľa počtu osadníkov.
Ždiar bol propagovaný i takto: „Ždiar je jedinečná goralská dedina a neplatí sa kúpeľná taxa. U nás prežijete bačovskú selanku a rozveselíte sa medzi dobrými ľuďmi. Na pasenkách voňajú jahody a po skalách sa preháňajú kamzíci a kozorožci." Do Ždiaru prišlo rekreovať prvých 5 hostí. Ich počet z roka na rok rástol. Turistov do tohto zabudnutého kraja pritiahla propaganda vďaka filmom Zem spieva, Šenkářka u divoké krásy a Tatranská romance.
Rodičia Janky Strachanovej, Anna a Vincent Adamjákovci si otvárajú vo svojom dome privát s 3 izbami. Neskôr z pôjdu urobili dve manzartky. Hostia využívali spoločnú kúpelňu s vaňou, umývadlom s teplou tečúcou vodou a spoločnú toaletu na chodbe.
V lete navštevovali Ždiar hostia predovšetkým z Nemecka a Čiech. Zamilovali si ho ihneď pre svoj jedinečný ľudový svojráz. Domáci ich zapájali do každodenných gazdovských robôt ako napr. kosenie a sušenie sena či dojenie kráv. Objednanie pobytu sa robilo písomnou listovou formou. Často sa platilo dovezeným tovarom (posteľné prádlo, elektronika, bicykle). Späť sa viezli zaváraniny (čučoriedky, maliny) a sušené hríby.
Manželia Janka a Jaroslav si postavili svojpomocne na rodičovskom pozemku prvý penzión, ktorý mal 7 izieb. Súčasťou bola aj reštaurácia. O 2 roky pribudli ďalšie 2 izby v podkroví. Prvými hosťami boli lyžiari z Michaloviec
Začínalo sa jedným zamestnancom, ktorý spolu s Jankou a Jarkom rozbiehali rodinný podnik. Každým rokom počet nových kolegov pribúdal. Od roku 2005 je tradíciou odvdačiť sa a poďakovať zamestnancom, ktorí s nimi pracujú viac ako 1 rok tak, že ich vezmú niekam na spoločný „rodinný“ výlet. Vďaka nim sme navštívili Prahu, Bratislavu, Krakow, Viedeň, letecky Londýn a mnohé ďalšie krásne miesta na Slovensku a v zahraničí.
Kúpou pozemku na "Mikolajskym" sa začala postupná výstavba 3 lyžiarskych vlekov, vrátane vybudovania bufetov, požičovne lyží a parkoviska. Zo sútoku lesných potokov sa vybudovala nádrž na zasnežovanie lyžiarskeho svahu nad obcou Osturňa.
Nápad zorganizovať Strachan Cup sa zrodil po nie veľmi vydarených detských pretekoch v obci, kde boli ocenené len prvé tri priečky. Ostatné deti odišli smutné. Hneď v tom roku sa uskutočnil skúšobný nultý ročník s vynikajúcou odozvou štartujúcich, pretože u nás nie je dôležité byť najlepší a vyhrať, ale prísť, zúčastniť sa a hlavne sa zabaviť.
Stredisko Ski Bachledova oslovuje Jara Strachana na dokončenie a prevádzkovanie Hotela Bachledka***. Následne sa názov mení na Hotel Bachledka*** Strachan. Novo postavený hotel mal 20 izieb, wellness centrum a reštauráciu, ktorá v zime slúžila lyžiarom ako fast food. O rok neskôr sa zväčšila kuchyňa, nad ktorou vznikla terasa s vírivkou, tzv. Medvedí kúpeľ s využiteľnosťou počas celého roka.
Narastajúce požiadavky hostí a nedostatočná kapacita penziónu viedla k rozhodnutiu úplnej rekonštrukcie a dostavby. Po 8 mesiacoch (máj – december) mohli hostia obdivovať nové izby, väčšiu reštauráciu, wellness centrum a detský kútik.
Pri penzióne vyrástlo nové 9 jamkové ihrisko s rôznymi prekážkami, ktoré napodobňujú reálny terén. Pri každej jamke sa nachádza jedno zvieratko žijúce v tomto regióne, o ktorom sa môžete niečo nové dozvedieť. Súčasťou minigolfu je aj detské ihrisko s horolezeckou stenou a preliezačkami.
Hotel prechádza z ekonomického prenájmu do súkromného vlastníctva Strachanovcov. Je to prvý krok k jeho postupnej premene a zvyšovaniu celkového komfortu služieb.
V hoteli sa zrekonštruovali izby na 2 poschodí. Dominantným prvkom dodávajúcim izbám atmosféru sa stáva kartáčované drevo, drevené trámy na stropoch zo starých stodôl slúžiace ako osvetlenie, prvky z kože a kovu.
Na letnú sezónu v Bachledke sa dokúpil vonkajší bazén, ktorý bol príjemným osviežením počas teplých dní. Veľkú obľubu si získali aj zvieratká z našej minifarmy v blízkosti hotela - teliatko, ovečky, kozičky a zajačiky.
42% destilát z macerátu čučoriedok. Myšlienka vlastného alkoholu vznikla na TREND konferencii, kde Wellness Penzión*** Strachan získal ocenenie: Najlepší penzión roka. Odvtedy ňou vítame každého hosťa v našich zariadeniach. Strachanovicu pre nás začala vyrábať spoločnosť R. Jelínek najprv v 0,2l fľašiach, postupne pribudli 0,7l a 3,0l fľaše. Poslednou je miniatúra s obsahom 0,05l.
Novovybudovaná lyžiarska trať s terénnymi úpravami - skoky, vlny a klopené zákruty. S dĺžkou 580 metrov ponúka perfektnú zábavu v troch líniach - Free style (4 prekážky + autoprekážka), Skicross (5 klopených zákrut, 4 vlny, 1 dvojvlna, 1 autoprekážka) a Babyjump (6 prírodných vĺn).
Z 3* hotela sa stal prvý 4* hotel v Belianskych Tatrách. Pozitívne ohlasy na zrekonštruované nové izby 2. poschodia odštartovali ďalšiu etapu premeny. Úplnou zmenou prešli všetky izby na 3. poschodí inšpirované ždiarskou architektúrou, všetky kúpeľne, chodby a recepcia. Reštaurácia zmenila svoj charakter a nadobudla nový štýl s motívmi ľudových goralských a rusínskych prvkov. Pristavili sa 4 izby a detský kútik s kongresovou miestnosťou.
Štyri izby, ktoré vznikli v prístavbe sa zariadili ručne maľovaným dreveným nábytkom s podtónom rusínskej kultúry, ktorá sa vyznačuje tradičnou bohatou dekoratívnosťou a farebnosťou.
Z bývalých garáží v obci Ždiar sa pomocou nadstavby dvoch poschodí vybudovali zamestnanecké ubytovanie. Vďaka tomu majú naši zamestnanci pohodlie a súkromie po práci.
V lete 2016 sa začalo s modernizáciou lyžiarskeho strediska Ski centrum Strachan. Staré vleky typu „POMA“ nahradila 4-sedačková lanovka.
Súčasťou modernizácie lyžiarskeho strediska bola aj výstavba novej reštaurácie Medvedí brloh Strachan priamo na svahu s terasou a unikátnym výhľadom na Belianske Tatry. Pre deti sa vybudovala lyžiarska škôlka s posuvným detským pásom a ďalším vybavením. Komfort strediska dopĺňa Ski shop. V januári 2017 boli nová sedačka spolu s reštauráciou slávnostne pokrstené a otvorené.
Nápad mať vlastné víno vznikol ako tradične v hlave Jara a Janky. Máme vlastný destilát, tak prečo nie víno. S touto myšlienkou sa zahrávali už dlhšie, ale až teraz prišiel ten správny čas. Tokaj je najznámejšou vinárskou oblasťou, ktorá okrem zrodu kráľovského moku ponúka aj veľa nepoznaného, napríklad tufové pivnice, ktoré ukrývajú poklady večnej mladosti. Strachan Cuvée je svieže, ľahké, reduktívne víno s jemným nádychom vanilky, ktoré získalo krátkodobým zrením v nových dubových sudoch. Charakteristickou farbou je zlatý nádych Tokaja.
Popri myslení na aktivity pre dospelých nezabúdame ani na tých najmenších, ktorí dovolenku trávia spolu s vami. Na hrebeni Spišskej Magury sme vytvorili rodinný park. Detičky sa môžu oboznámiť so zvieratkami, dokonca ich môžu aj nakŕmiť. Súčasťou sú aj nafukovacie atrakcie a Ždiarska legenda, ktorá rozpráva príbeh o večnej láske dvoch mladých ľudí - ždiarskej dievčiny Žofie a poľského mládenca Mateja. Po prečítaní tejto legendy sa dozviete, po kom sú nazvané naše dva najvyššie štíty v Belianskych Tatrách.
Lepšie je raz vyskúšať ako stokrát počuť. V prípade e-biku to platí doslova a do písmena. Odviesť sa na ňom je nový zážitok, ktorý sa ťažko s niečím porovnáva. Preto je súčasťou našej letnej ponuky, vďaka ktorej s ľahkosťou zdoláte akýkoľvek kopec. Počas bicyklovania si môžete zvoliť, akú veľkú silu motora práve potrebujete. Súčasťou elektrického systému je displej uchytený na riadidlách, ktorý zobrazuje informácie o aktuálnej rýchlosti, zostávajúcej kapacite batérie či predpokladanom dojazde do cieľa.
Komfortné ubytovanie, ktoré na rozdiel od hotela či penziónu ponúka súkromie s neopakovateľným výhľadom na Belianske Tatry. Pohodlie poskytuje samostatná spálňa s manželskou posteľou a atypickým spaním na bydle pre deti. Spoločenská obývacia časť s plne vybaveným kuchynským zázemím a balkónom zabezpečí vaše pohodlie počas celého dňa. Zároveň sa nad kuchyňou nachádza spanie na bydle pre dvoch ľudí. V letných mesiacoch si vychutnajte krásy prírody, v zimných zažite fresh track na svahu Ski centrum Strachan ako prví.
V areáli Strachankova sme postavili 5 pútavých, tematických domčekov, ktoré zapadli do lesného prostredia. Dievčatá sa môžu vyhrať na hrade princeznej Zlatovlásky, chlapci si vyskúšajú streľbu so šiškometom. Ďalším zaujímavým miestom je perníkový domček Janka a Marienky, v ktorým žije čarodejnica Marta. Má pripravenú aj lopatu, s ktorou má v pláne vložiť deti do pece, ale zabudla na prefíkanosť našich detí. Tí jej vďaka nadzemnému tunelu môžu ujsť do domčeka Troch prasiatok odkiaľ sa pohodlne dostanú do bezpečia k lesnému telefónu.
V apríli 2019 sa dvere hotela zatvorili pred jeho najväčšou premenou. Po svojej viac ak ročnej odmlke sa hotel zmenil na nepoznanie. Pribudli dve nové poschodia s výnimočnými goralskými prvkami a tematické izby. Na oddych poslúžia hotelové bazény a wellness, v ktorom je ukrytá soľná himalájska sauna, parná, fínska a infra sauna, jacuzzi, Kneippov kúpeľ a tepidárium. A nové reštaurácie - staroviedenská Sisi a tradičná goralská Zuzana.
Na zasneženom svahu sa koncom zimnej sezóny v roku 2022 konal krst nového strachanovského drinku. K Strachanovici, 42%-nému destilátu z čučoriedkového macerátu, pribudla sladká sestra pre nežnejšiu klientelu. Čučoriedkový destilát v spojení s čučoriedkovou šťavou vytvorili osobitý drink vhodný pre najrôznejšie príležitosti. Nielen chuťou, ale aj vzhľadom, zaujme servírovaný napríklad s niekoľkými kúskami čerstvých čučoriedok alebo v obľúbených koktailoch, ktorým prepožičia tajomnú vôňu hlbokého lesa.
S neopísateľnou radosťou sme v decembri privítali správu o získaní celoročného horského strediska Strednica do našej starostlivosti. Rekonštrukcia reštaurácie, vybudovanie fotopointu či inovácie lyžiarskeho strediska - aj s týmto všetkým sme sa však museli prv popasovať. Bolo to náročné, no zároveň krásne a sme nesmierne šťastní, že sme dostali túto príležitosť. Plánujeme aj naďalej rozvíjať stredisko čo najlepšie, či už prostredníctvom športových aktivít alebo kultúrnych podujatí. Do budúcna sa tešíme aj na ďalšie nové výzvy.